Cena Zlatý žobrák. Do Košíc prišli stovky filmov a dokumentov od tvorcov z rôznych kútov sveta

KOŠICE / Už takmer štvrťstoročie sa v metropole východu stretávajú hostia z celej planéty na jedinečnom festivale lokálnych televízii. Do Košíc prišli dve stovky filmov a dokumentov od tvorcov z rôznych kútov sveta. Porotcovia pri nich presedeli stovky hodín a v sobotu podvečer ocenili najlepšie z nich.
<iframe xmlns=”http://www.w3.org/1999/xhtml” width=”640″ height=”360″ scrolling=”no” frameborder=”0″ allowfullscreen=”” src=”https://media.joj.sk/embed/145726e3-0158-43c9-a1f5-f8c1f8d593a8?ga_account=UA-391461-51&amp;category=noviny-7&amp;autoplay=1″></iframe>

Pred filmové plátno sa opäť posadili porotcovia, tvorcovia, režiséri, scenáristi a sledovali jeden filmový klenot za druhým. Klenot preto, lebo bežný divák ich v kinách neuvidí.

“Tritisíc minút som to musel pozerať no musel, chcel som, lebo úroveň je stále lepšia a lepšia,” informuje zakladateľ festivalu a člen poroty Marcel Děkanovský. Zlatý žobrák, tak sa volá unikátny medzinárodný filmový festival. Medzi cenami je aj cena televízie JOJ.

Tá pocestuje do lokálnej televízie do Nórska. Muž, ktorý tento dokument vytvoril aj reálne so sýrskymi utečencami cestoval a veľa situácii prežil. Táto téma je blízka aj redaktorke Katke Kleknerovej. Ktorá utrpenie a bezmocnosť videla pri svojej práci veľakrát.

“S tým sa stretávam v bezprostrednej blízkosti, síce nie v Sýrii ale na Ukrajine, ale tá bolesť je rovnaká všade,” hovorí Kleknerová. Katarína sa na odovzdávanie ceny zodpovedne pripravila.

“Ja som to odovzdávala nórskemu autorovi, a tak som sa učila dosť dlh, ako sa po nórsky povie srdečne blahoželám,” hovorí Kleknerová. A na festivale zaznela nielen nórčina, pretože sem sa prišli svojou lokálnou tvorbou pochváliť ľudia z takmer každého kúta planéty.

O Zlatého žobráka zabojovala tvorba točená nielen na profesionálnych kamerách. Porotcovia sa nestačili čudovať, čo všetko dnes keratívni ľudia dokážu.

viac na: https://www.noviny.sk/slovensko/343478-cena-zlaty-zobrak-do-kosic-prisli-stovky-filmov-a-dokumentov-od-tvorcov-z-roznych-kutov-sveta