Grand Prix Zlatý žobrák získal film Potrebujem podanie ruky

Víťazom Grand Prix 26. ročníka Medzinárodného filmového festivalu Zlatý žobrák sa stal poľsko-bieloruský film bieloruského režiséra Andreja Kutsilu s názvom Potrebujem podanie ruky.

Za organizátorov festivalu lokálnych televízií o tom informovala Eva Děkanovská s tým, že celkovo bolo v súťaži 365 filmov zo 66 krajín sveta. Tohtoročný festival sa konal online.

Porota ocenila aj ďalšie filmy. Zlatého žobráka pre najlepší film v sekcii produkčná spoločnosť získal film Saveriniho vdova v réžii Loica Gaillarda z Francúzska. Zlatého žobráka pre mladého autora získal rakúsky film Denná priepustka od režiséra Martina Wintera. Cenu Asociácie srbských novinárov získal film Neviditeľná línia – americký experiment nacizmu z dielne režiséra Emanuela Rorsteina a Cenu detskej poroty za animovaný film do 30 minút získal film Doškové vajcia.reklamná správa

Ocenený aj Košičan

Zároveň udelili aj šesť čestných uznaní. Tie získali filmy Matkine slovo od režiséra Colina Scheyena z Kanady, film Nádej v réžii Vjosu Abazi z Kosova, ďalej snímky Ráno a Na dôchodku od režiséra Vojtěcha Domlátila. Čestné uznanie tiež získali filmy Zjedený, ktorého režisérom je Mohsen Rezapour z Iránu, Loo-Loo-Loo-Loo v réžii Predraga Todorovića zo Srbska i film s názvom Ďalší, ktorého režisérom je Dominik Gyorgy z Českej republiky, ktorý pochádza z Košíc.

Online festival

„Organizátori sa rozhodli pre online verziu festivalu hlavne kvôli zachovaniu kontinuity festivalu. Rozhodujúce bolo aj to, že súťažná časť  festivalu sa spúšťala ešte v januári, kedy nikto nemohol tušiť, ako sa zmenia podmienky v spoločnosti,“ uviedla Děkanovská.

Podľa jej slov museli v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu organizátori vynechať rôzne festivalové podujatia ako napríklad panelové diskusie, workshopy, sprievodné podujatia či verejné premietania.

https://kosicednes.sk/kultura/grand-prix-zlaty-zobrak-ziskal-film-potrebujem-podanie-ruky/?fbclid=IwAR1C24YNQYCgrGjOZAKXZ_fpaQBjWr1RTZuUcJKeGZBJcKSsHqoTie4MLLk

Leave Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *