Svetový unikát v Košiciach. Festival lokálnych televízií Zlatý žobrák


KOŠICE / Košičania si môžu v týchto dňoch užiť jedinečný svetový unikát. Festival lokálnych televízií Zlatý žobrák, ktorý je jediný a nielen organizáciou, ale aj účasťou sa vyrovná tým slávnym, aj keď naň hostia neprichádzajú po červenom koberci. Zúčastňujú sa na ňom hostia z celej planéty, kde nakrúcajú nielen hrané, ale aj dokumentárne filmy v prvom rade o obyčajných ľuďoch.

Myšlienka vznikla pred 23 rokmi v Košiciach, kde fungovala najznámejšia lokálna televízia. Tu vznikol nápad založenia festivalu lokálnych televízií. V súčasnosti nadobudol svetové rozmery. „Meno festivalu sa rozširuje do nepoznaných končín,“ hovorí zakladateľka a riaditeľka festivalu Eva Děkanovská. Aj tento rok sa porota poriadne zapotila. Z 300 prihlásených filmov musela porota vyberať tie najlepšie – finálové.

Festival je o ľuďoch a o osudoch, ktoré sa podarili nakrútiť. „U nás je každý človek, návštevník, hviezda. Ak dokáže doniesť zaujímavú tému, a z financií, ktoré má, nakrútiť film, tak musí byť hviezda,“vysvetľuje Děkanovská. Filmy sledovali aj väzni vo väzení. Tridsať odsúdených sledovalo filmy v spoločenskej miestnosti. „Sú to filmy, ktoré nútia človeka rozmýšľať,“ myslí si odsúdený.

Zdroj: noviny.sk

Original článok: TU