Tlačová správa z 29. medzinárodného festivalu lokálnych televízií

V sobotu sa udelením cien skončil v Košiciach 29. medzinárodný festival lokálnych televízií Zlatý žobrák 2023 jeden z najstarších festivalov na Slovensku.

Festival odštartovala prehliadka animovaných filmov vo výmenníku Wuppertálska . Už niekoľko rokov je festival vítaným podujatím pre deti okolo 10 rokov, ktoré okrem pozerania filmov majú vážnu úlohu hlasovať o najlepší animovaný film súťaže.

Premiéra filmu Step by step/Krok po kroku  režiséra Petra Scheinera sa konala v prekrásnych piestoroch bývalej synagógy. Na Zvonárskej ulici. Dokument je analýzou pokusu o oživenie židovského života v Komárne po roku 1989. Je trpkým svedectvom o pokuse mladej židovskej generácie viesť aktívny židovský život v postkomunistickej slovenskej spoločnosti.  

Festival pokračoval osobitnými  premietaniami  pre marginalizované skupiny v Kecerovciach a v Ústave pre väzbu v Košiciach na Floriánskej. Obe premietania sprevádzali úprimné  odozvy a veľký záujem, ktorý zaväzuje organizátorov pokračovať v tejto aktivite a práve v týchto prostrediach. Organizátori uvažujú aj o  rozšírení týchto projektov. 

Nosnou časťou festivalu bola súťaž filmov prostredníctvom internetovej platformy FilmFreeway.com.

Podľa organizárov to bol od roku 2009, kedy sa festival otvoril nielen lokálnym autorom ale všetkým filmárom, najkvalitnejší filmársky ročník v histórii.

77 filmov z celého sveta reprezentovalo vyše 50 krajín z celého sveta. Najviac filmov bolo zaregistrovaných z USA, zo Spojeného kráľovstva a Francúzska. Boli medzi nimi najrôznejšie kategórii od hraných filmov až po animované filmy.

Do finale postúpila tridsiatka filmov o ktorých rozhodovala porota zložená zo slovenských filmárov na čele s Marcelom Mariščákom. Porota bola v kontakte s dlhoročným predsedom medzinárodnej poroty Rogerom Worrodom zo Švajčiarska a koordinovali si navzájom výsledky.  

Porotcovia dospeli k rozhodnutiu, že hlavnú cenu Zlatého žobráka získava hraný film Campsy Fells  režiséra Lucu McCormicka z Veľkej Británie.

Film hovorí o stretnutí Dylana so svojím otcom Petrom, aby na kopcoch Campsie Fells rozprášili popol svojho starého otca.

“Je to odzbrojujúci výlet za zmierením naprieč troma generáciami. Výborne napísané, bezprostredné dialógy medzi otcom a synom a tomu podriadený výkon dvojice hlavných predstaviteľov. Vďaka uvedenému výnimočne autentické a presvedčivé “ hodnotí porota.

Cenu za najlepší krátky film získal indický film režiséra Sooraja Gunjala Identita

Je to príbeh slobodnej matky , ktorá si v snahe prežiť zmení identitu, aby našla prácu ako pomocníčka v domácnosti.
Dokonalá psychologická (drobno)kresba na minimálnom priestore. Príbeh osamelej matky nižšej kasty, ktorá si nájde prácu ako domáca pomocnica u mladého manželského páru, očakávajúceho narodenie prvého dieťaťa. Prvotné porozumenie medzi oboma ženami naštrbí nešťastná epizóda… nádherný, malý – veľký príbeh a úžasní herci!

Film Self, z Poľska  získal cenu za najlepší študentský film. Autorom filmu je absolvent známej Lodžskej filmovej školy  Konrad Kultys.

“Dospievajúca Olga odchádza z nemocnice so svojím novorodencom. Podarí sa jej vrátiť do starej známej reality, keď bude čeliť nechcenému materstvu?

Autor sa rozhodne spracovať tému s použitím nejasných kontúr a v temnejších odtieňoch… pripravme sa na nie práve najpohodlnejší zážitok. Mimoriadny výkon, v rámci kategórie „študentský film“ skoro až neuveriteľný.


Cenu za najlepší dokumentárny film získal belgický dokument Illusion of Abundance/Ilúzia hojnosti  režisérov Eriky Gonzalez Ramirez a Matthieu Lietaerta.

ILÚZIA HOJNOSTI nie je len filmom o tých, ktorí platia vysokú cenu za v úvodzovkách „rozvoj“, je to predovšetkým film o globalizácii ich environmentálneho odporu a o ich presvedčení prenasledovať nadnárodné korporácie, kdekoľvek sa skryjú.

V špeciálnej kategórii na tému Život s vojnou získal cenu dokument The Propaganda War for Ukraine /Popagandistická vojna proti Ukrajine.

Vojna na Ukrajine je o vojenskej a mediálnej sile . Vďaka stratégii sústredenej na ľud a premysleným výstupom prezidenta Zelenského – k čomu neodmysliteľné patrí napríklad aj olivovo zelená farba jeho trička – táto nešťastná krajina dodnes úspešne čelí obrovskej propagandistickej mašinérii zo strany Ruska. Zároveň je ruská agresívna vojna na Ukrajine aj prvou vojnou, ktorá sa vedie súčasne aj na sociálnych sieťach. V úvodzovkách „bojovníci“ z prvej línie, influenceri, trollie farmy, zľahčovanie a následné ospravedlňovanie agresie…

Ocenené boli ďalšie filmy v kategóriách najlepšia animácia, najlepšia televízna reportáž , najlepší herec, herečka, scenár, kamera.

Cenu diváka získal film Ice Cream /Zmrzlina režiséra Steva Spremo

Trpko – zábavné peripetie východoeurópskeho imigranta v Spojených štátoch. Svojrázna postavička, autentické prostredie aj herecké výkony = skvelá (i keď nie práve veselá) zábava!

Festival nie je iba o filmoch. Pravidelné panelové diskusie a workshopy prinášajú aktuálne témy a zaujímavých panelistov. Tá posledná téma bola o ochrane demokracie a v diskusii vystúpili Grigoril Mesežnikov, Soňa Szomolányi a premiérovo Michal Frank . Po diskutéroch nasledovalo množstvo otázok z publika. Celý panel sa streamoval takže bol dostupný aj divákom mimo miesta konania.

Festival pracoval s minimálnym rozpočtom čo je už niekoľkoročný problém, ktorý začal počas epidémie korony.

Mnohé festivalové podujatia sa konali v priestoroch Kulturparku, ktorý bol spoluorganizátorom. V tomto roku nás finančne podporilo mesto Košice a organizácia Creative Industry. Mediálnym partnerom bola lokálna televízia TelKE, ktorá bohato prekrývala všetky podujatia festivalu.  Reportáž z festivalu natáčala aj RTVS.

V súčasnosti už organizátori naplno pracujú na príprave 30. výročia festivalu lokálnych televízií.

Eva Dekanovská  0905 966 649

Festival @festival.sk

www. Festival. sk

Leave Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *